Images

MCL JUNIOR OVERMAN-2019 EXAM SAMPLE PAPER

MCL Overman Exam-2019 Sample Paper

 1. Auxiliary fan means

a)A main mechanical ventilator

b)A forcing fan

c)An exhaust fan

d)A forcing fan or an exhaust fan

 

2.In opencast works, the overran shall ensure that

a)Dust control measures are implemented

b)Sides of benches are kept properly dressed

c)Both (a) and (b)

d)Neither (a) nor (b)

3.Dimensions of pillars prescribed in Coal Mines Regulation 2017 are

a)Centre to Centre

b)Corner to Corner

c)Centre to Centre or Corner to Corner depending on size of gallery

d)Centre to Centre or Corner to Comer depending on depth of seam from surface


4.Coking coal reserves in India are mostly found in

a)Jharkhand

b)Odisha

c)Chhattisgarh

d)West Bengal

 

5.The slope of an individual OB dump should be

a)Not more than 37 degree from horizontal

b)not more than 37 degree from vertical

c)not more than        37.5 degree from horizontal

d)Not morethan  37.5 degree from vertical

 

6.Contiguous workings are those working where parting between two seams or

sections is

a)Less than 3 meters

b)Less than 5 meters

c)Less than 9 meters

d)Less than 10 meters

 

7.Maximum allowable gradient of haul roads in opencast mines

a) 1 in 16

b) 1 in 14

c) 1 in 12

d) 1 in 10

 

8.Which of the following is not a component of the pump installation

a)Foot valve

b)Strainer

c)Impeller

d)Diffuser

 

9.What least number must be added to 1056 so that the sum is completely divisible by 23

a)3

b)18

c)21

d)2

 

10.Which of the following is not a safety feature in conveyor belt installation

a)Pre-start alert

b)Proximity warning device

c)Pull cord

d)Signalling

 

1.  (d)  2.  (b)  3.  (a) 4.  (a)   5.  (c)    6.  (c)   7.  (a)  8.  (d)  9.  (d)  10. (b)


CLICK ME TO DOWNLOAD THE MCL JUNIOR OVERMAN -2018 EXAM SAMPLE PAPER

23-12-2019    1